Δεν θα επιλέξετε την Αίγινα για το ατελείωτο shopping και nightlife. Η Αίγινα παραμένει… απέριττη και ένας κατεξοχήν οικογενειακός προορισμός. Το νησί που μπορεί να σας δώσει αυτή τη γρήγορη νησιωτική ανάσα που χρειάζεστε. Σαλπάροντας από Πειραιά, τα γαλανά νερά του Σαρωνικού θα σας φέρουν σε μόλις 15΄ κοντά της. Και με το που πιάσετε λιμάνι, εκεί θα σας καλοδεχτεί το ολόλευκο εκκλησάκι του Άη Νικόλα του Θαλασσινού.

Το βλέμμα σας θα κερδίσουν αμέσως τα άλογα που περιμένουν να σας κάνουν αμαξάδα στην πόλη. Εκτός από τον τουριστικό πεζόδρομο, με κάθε λογής μαγαζάκι για φαγητό αλλά και σουβενίρ (απαραίτητα τα φιστίκια Αιγίνης), ο καμβάς της πόλης απαρτίζεται από την έντονα πολύχρωμη εικόνα των νεοκλασικών κτηρίων που στεφανώνουν σε μήκος χιλιομέτρων το λιμάνι. Μερικά από αυτά τα νεοκλασικά είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιστορικότητα της Αίγινας ως πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού Κράτους (1828). Δεν θα παραλείψετε, λοιπόν, να θαυμάσετε τη Μητρόπολη της Αίγινας, τον ενετικό πύργο του Μαρκέλλου (νυν Πνευματικό Κέντρο), το Εϋνάρδειο Σχολείο, τη βιβλιοθήκη, το Καποδιστριακό Κυβερνείο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αριστερά από το λιμάνι θα δείτε και ένα ερείπιο του Ναού του Απόλλωνα, που οι ντόπιοι ονομάζουν “Κολόνα”.

Μια επίσκεψη στο ναό του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου θα σας γεμίσει κατάνυξη, ενώ στο πίσω μέρος της περιοχής εκτείνεται η Παλαιοχώρα, με διάσπαρτα τα απομεινάρια του παλιού οικισμού. Προχωρώντας για Αγία Μαρίνα (15 χλμ. από το λιμάνι) θα βρείτε την τουριστική ανάπτυξη του νησιού στο μεγαλείο της. Οργανωμένη πλαζ, πολύς κόσμος, εστιατόρια, cafe-bars και χαρούμενες παιδικές φωνές. Αν, ωστόσο, προτιμάτε πιο prive καταστάσεις, το νησί δεν θα σας απογοητεύσει διόλου με τις παραλίες σε Μαραθώνα, Κλίμα, Βαγία, Αιγινίτισσα, αλλά και Πέρδικα.

Στα must see αξιοθέατα του νησιού περιλαμβάνεται, τέλος, και ο ναός της Αφαίας στο ανατολικό τμήμα. Εκεί θα εντυπωσιαστείτε τόσο από την κατάφυτη διαδρομή όσο και από το μυστηριακό πέπλο που απλώνεται πάνω από το ναό, καθώς λέγεται πως σχημάτιζε ένα ιερό ισοσκελές τρίγωνο με τους αντίστοιχους αρχαίους Ναούς σε Σούνιο και Θησείο.