Είτε επιλέξετε τον θαλάσσιο δρόμο με ένα καράβι ή ferry boat από τον Πειραιά είτε βρείτε βολικότερο το οδικό δίκτυο (μέσω Επιδαύρου και Γαλατά), ένα είναι βέβαιο. Η εικόνα του Πόρου καθώς φτάνετε στο λιμάνι, θα σας κάνει να τον ερωτευτείτε!

Η κλασική αρχιτεκτονική αλλά και η αμφιθεατρική διάταξη της Χώρας αποπνέουν γνήσιο νησιώτικο αέρα, την ίδια στιγμή που οι νεοκλασικές γραμμές σε σπίτια όπως τη Βίλα Γαλήνη (του 1892), τον διαφοροποιούν από το τυπικό νησιωτικό σκηνικό. Καλαυρία και Σφαιρία είναι τα δύο κομμάτια νησιωτικής γης που ενωμένα με ένα στενό Κανάλι συνθέτουν τον ιδιαίτερο γεωμορφικό χαρακτήρα του νησιού.

Αναμφίβολα το βλέμμα του επισκέπτη οδηγείται ψηλά, εκεί όπου στο ανώτατο σημείο του λόφου, στέκει αγέρωχο το παλιό Ρολόι (χτισμένο του 1927), το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό αξιοθέατο του νησιού. Τα ανηφορικά στενοσόκακα που ξεκινούν από το λιμάνι (και κρύβουν τις δικές τους όμορφες εκπλήξεις, όπως το εκκλησάκι της Αγίας Ζώνης), θα σας οδηγήσουν μέχρι αυτό το Ρολόι, για να απολαύσετε από εκεί το μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Η περαντζάδα, που αποτελεί την τουριστική καρδιά του νησιού, εκτείνεται από τον Σταυρό έως το νέο λιμάνι. Η πεζοδρόμησή της το βράδυ προσελκύει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων και εικόνων: από ενδιαφέρουσες γευστικές εξερευνήσεις μέχρι καλές προτάσεις σε αγορές και διασκέδαση. Στην πιάτσα του λιμανιού δεν θα παραλείψετε, βέβαια, να πιείτε το ουζάκι σας στην Πλατεία Κορυζή και να περιεργαστείτε το πρωί τα εκθέματα του παρακείμενου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Τις βουτιές σας θα φιλοξενήσουν οι όμορφες ακρογιαλιές του νησιού, όπως Κανάλι, Ασκέλι, Νεώριο, Μοναστήρι, αλλά και Βαγιωνιά, που βρίσκεται στα βόρεια και στο βυθό της είναι ορατά τα ερείπια της αρχαίας βυθισμένης πολιτείας. Οι πιο δημοφιλείς, ωστόσο, είναι το Λιμανάκι της Αγάπης, με το κατάφυτο και ιδανικό για ερωτευμένους σκηνικό, αλλά και ο όρμος του Ρωσικού Ναύσταθμου, με το ομώνυμο διατηρητέο μνημείο.

Φεύγοντας από τον Πόρο, μην παραλείψετε το λεμονοδάσος του Γαλατά. Αν η εκδρομή σας πραγματοποιείται άνοιξη, οι εικόνες και οι μυρωδιές των ολάνθιστων δέντρων θα σας “μεθύσουν”.