Η Αστυπάλαια αποτελεί, πλέον, έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Δωδεκανήσων. Παρόλο που είναι πολύ μικρότερη σε έκταση, συγκριτικά με τα υπόλοιπα δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ομορφιά και γραφικότητα και πολλοί είναι αυτοί που την επιλέγουν, λόγω των πιο χαμηλών τόνων και του αντίστοιχου ύφους διακοπών.

Στολίδι και καμάρι του νησιού αποτελεί το κάστρο της Αστροπαλιάς, το οποίο κοσμεί το ψηλότερο σημείο στην Χώρα της Αστυπάλαιας και χτίστηκε επί Ενετοκρατίας για να προστατεύει το νησί από αυθαίρετες επιθέσεις και πειρατικές επιδρομές. Αποτελεί, δε, το μόνο κάστρο σε όλα τα Δωδεκάνησα και η καλοδιατηρημένη του όψη, το έχει καταστήσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.

Έχοντας αναστηλωθεί και ανακαινιστεί, μερικώς, το κάστρο είναι προσβάσιμο σε κάποια σημεία και ανοιχτό στο κοινό, προσφέροντας όχι μόνο μια περιήγηση στην ιστορία του νησιού, αλλά και τη μαγευτική θέα που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες του έχοντας την απρόσκοπτη θέα του νησιού και του Αιγαίου στα πόδια τους.

Κοντά στο κάστρο, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να δουν και την εκκλησία της Παναγίας της Πορταϊτισσας, η οποία γιορτάζει ανήμερα του Δεκαπενταυγούστου και κατακλύζεται από πλήθος πιστών, οι οποίοι καταφεύγουν για να τιμήσουν την χάρη της, αλλά και να απολαύσουν το παραδοσιακό πιάτο του νησιού το Λαμπριανό, το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε όσους πιστούς σπεύσουν να προσκυνήσουν.

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, υπάρχουν αμέτρητες απολαύσεις και αρκετά αξιοθέατα, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε και να απαθανατίσετε. Ας μη ξεχνάμε, δε, τις υπέροχες παραλίες και τα καταγάλανα νερά του νησιού στα οποία πρέπει να απολαύσετε το μπάνιο σας προτού αποχωρήσετε από τις διακοπές σας.

Οι μικρές, παραδοσιακές ταβέρνες και τα γραφικά μπαράκια, αποτελούν επίσης πόλο έλξης και είναι must για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την επίσκεψή σας στο νησί και να χαρείτε όλες τις ομορφιές του, που θα σας προσφέρουν τις πιο αξέχαστες διακοπές της ζωής σας!