Στριμωγμένη αλαζονικά και άνετα μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, η Αστυπάλαια μπορεί να γίνει ο κρυφός παράδεισος διακοπών για μερικούς, αρκεί να εντοπίσουν τα μαργαριτάρια που προσφέρει στους επισκέπτες της. Με πρόσβαση από Πειραιά ή από Κω-Ρόδο, αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς, το γαλάζιο νησάκι του Αιγαίου είναι σίγουρο πως θα σας μαγέψει!

Άξια επίσκεψης είναι πολλά. Τα αξιοθέατα του νησιού είναι ποικίλα και υπάρχει κάτι για τον καθένα. Παντού θα βρεις κάτι ν’ αξίζει!

Οι λάτρεις της φύσης θα ερωτευτούν τις παραλίες του Αη-Γιάννη (προσβάσιμη μόνο από θάλασσα και μονοπάτι πεζοπορίας) και τις Βάτσες, αλλά και θα μαγευτούν από τα απόκοσμα και απομακρυσμένα Τζανάκια. Κι αν το πάμε παρακάτω, αξίζει να πάρει κανείς το καραβάκι και να κάνει μπάνιο στις απομακρυσμένες παραλίες των μικρότερων νησιών που ονοάζονται Κουνούπες και Κουτσομύτη!

Η φύση είναι απλόχερη στην Αστυπάλαια με όρμους και παραλίες, συνήθως βραχώδεις. Κι είναι έτσι χαραγμένη ώστε να χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα, μια μικρή λωρίδα γης 100 μέτρων που αξίζει να πατήσει κανείς, νομίζοντας ότι είναι σε σύνορα κράτους!

Ένα κατανυκτικό κεράκι πίστης μπορούμε ν’ ανάψουμε στην Παναγία Βάτσων ή στην Παναγία Φλεβαριώτισσα ή στον Άγιο Ιωάννη τον Ρίχτη, το απόκοσμο κατάλευκο εκκλησάκι που ατενίζει το γαλάζιο πέλαγος και χαλαρώνει τον κουρασμένο ταξιδιώτη της πόλης. Αλλά κι η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, απέναντι από τη Χώρα, είναι εξίσου κατάλληλη για επίσκεψη μιας και βρίσκεται πάνω στη θάλασσα …

Περιπλανώμενοι στο νησί, αναγκαστικά θα συναντήσουμε και ανεμόμυλους, άλλο ένα κομμάτι της ταυτότητάς του.

Τέλος, επιστρέφοντας στην πόλη, είναι αδύνατον να μην επισκεφτεί κανείς το Ενετικό Κάστρο της Αστροπαλιάς, το σπουδαιότερο κατά πολλούς αξιοθέατο του νησιού. Σε πλήρη συνάφεια και αρμονία, εκεί βρίσκεται και η Παναγία της Πορταΐτισσας (μεγάλη γιορτή το δεκαπενταύγουστο με δωρεάν κατσικάκι με ρύζι και συκωτάκια, το πιάτο κατατεθέν του νησιού!). Το αρχαιολογικό μουσείο σίγουρα θα ελκύσει τους history lovers (Κρητική-Μινωική περίοδος, υποτελής της αρχαίας Αθήνας, κλπ.).