Αστυπάλαια, το κρυφό διαμάντι του Αιγαίου

Μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, η Αστυπάλαια μπορεί να έχει την αρχιτεκτονική όψη των κυκλαδίτικων νησιών, διοικητικά, όμως, ανήκει στα Δωδεκάνησα και αποτελεί ένα κρυφό διαμάντι στο Αιγαίο.

Έχει χαρακτηριστεί και ως η πεταλούδα του Αιγαίου, λόγω του σχήματός της, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο κατά τις βραδινές ώρες, όταν το νησί είναι φωτισμένο.

Παρόλο που η Αστυπάλαια δεν είναι μεγάλη σε έκταση, οι επισκέπτες της έχουν πολλά να δουν και να κάνουν και να απολαύσουν τις διακοπές τους, επιστρέφοντας ανανεωμένοι και με υπέροχες αναμνήσεις, ενώ έχετε τη δυνατότητα εάν το επιθυμείτε να επισκεφθείτε και τα γύρω νησιά, όπως την Κω και την Κάλυμνο, που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση.

Εάν, βέβαια, αυτό που χρειάζεστε είναι απλώς να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε, τότε η Αστυπάλαια είναι ο ιδανικός προορισμός. Μπορείτε να περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, κάτω από καλντερίμια, να θαυμάσετε τα λευκά σπίτια με τα μπλε παράθυρα και να κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά της.

Τα αξιοθέατα του νησιού είναι αμέτρητα, αλλά αυτά που ξεχωρίζουν είναι το κάστρο της Αστροπαλιάς, το οποίο και μπορείτε να επισκεφθείτε μερικώς, εφόσον δεν έχει ακόμη αναστηλωθεί πλήρως. Σε κοντινή απόσταση θα δείτε και τους ανεμόμυλους του νησιού που δε θα μπορούσαν να λείπουν από ένα καθαρά κυκλαδίτικο νησί, από αρχιτεκτονικής άποψης. Εκεί επιβάλλεται, σαφώς, μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο το νησί και την καταγάλανη θάλασσα.

Συνεχίζοντας, μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία της Παναγίας της Πορταϊτισσας, η οποία γιορτάζει ανήμερα Δεκαπενταύγουστου και για να γιορτάσουν τη μνήμη της, οι κάτοικοι του νησιού προσφέρουν το παραδοσιακό τους πιάτο, το Λαμπριανό.

Το νησί της Αστυπάλαιας είναι άκρως μαγευτικό και έχει να σας προσφέρει ακριβώς ό,τι ζητάτε. Εξάλλου οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα απαιτούν πολλά μπάνια, πολύ φαγητό και φρέσκο ψάρι πάνω στο κύμα, ουζάκι και κρύες μπύρες, καθώς και χαλάρωση, κάτι που η Αστυπάλαια σας προσφέρει απλόχερα!